10-13 вересня в місті Ліверпуль відбудеться профспілковий з’їзд Британського конгресу тред-юніонів (Trade Union Congress – TUC). Ліверпуль приймав Євробачення від України, а також КиївПрайд. Конгрес профспілок (TUC) у Ліверпулі також є важливим для українців.

TUC – це організація, яка об’єднує профспілки, що представляють понад 5,5 мільйонів працівників і працівниць, які є членами 48 британських профспілок. Профспілки у Великій Британії не такі, якими колись були фальшиві офіційні «профспілки» у СРСР. Натомість профспілки у Британії – це справжні демократичні організації працівників. Вони ведуть боротьбу та переговори з роботодавцями та урядами, щоб покращити умови на робочому місці та в суспільстві загалом.

Конгрес TUC нагадує такий собі парламент профспілок, що вирішуватиме їх політику та дії на наступний рік. Цього року на конгресі відбудуться великі дебати щодо України та вирішуватиметься, чи приймати рішучу політику «Солідарності з Україною», яка описана нижче.

Профспілки є важливими організаціями в британському суспільстві та впливовим голосом у житті цієї країни.

Це робить профспілки також важливими для України та для вас як українців у Великій Британії

Ми закликаємо вас співпрацювати з профспілками та підтримати нашу боротьбу. Ось декілька причин, чому це важливо.

Битва ідей і гібридна війна

Профспілки є найбільшою організацією громадянського суспільства у Великій Британії, яка активно працює на робочих місцях, у громадах та за їх межами. Російська гібридна війна намагалася підірвати підтримку України населенням, це робилося за допомогою масштабної дезінформаційної кампанії, що намагалася вплинути на громадянське суспільство.

Серед політичних сил існує меншість, які активно повторюють російську дезінформацію або висувають ті самі аргументи проти підтримки України Великою Британією. Ми знаходимо їх у всіх відтінках думок – серед консерваторів, лібералів, комуністичної партії та її союзників, таких як кампанія «Зупиніть війну» (Stop the War).

Незважаючи на широку підтримку України, ризик того, що ця підтримка може бути підірвана, є реальним. Адже ті, хто виступають проти України, намагаються використати реальні проблеми – такі як економічні труднощі, вартість енергоресурсів, низькі зарплати, брак кадрів у бюджетних секторах. Вони вказують на військову допомогу Сполученого Королівства для України та наводять реакційний аргумент про те, що гроші слід передусім витратити на самих британців.

Тому в профспілковому русі Великої Британії точиться важлива боротьба ідей щодо України. Кампанія солідарності з Україною та наші профспілкові союзники активно відстоюють солідарність з Україною з 2014 року. Ми рішуче кинули виклик російській пропаганді – й організували значну допомогу Україні та вашим військовим із числа членів профспілок.

Цього року ми прагнемо взяти гору на рівні всього конгресу профспілок TUC, щоб прийняти сильну проукраїнську політику – проте ми стикаємося з опозицією. Ми сподіваємось на перемогу та раді вашій підтримці.

Майбутній лейбористський уряд

Нинішній консервативний уряд добігає свого кінця, і дуже ймовірно, що його змінить лейбористський уряд. Лейбористська партія дотримується сильної позиції на підтримку України, наша кампанія за сприяння наших союзників із профспілок допомогла підтвердити цю політику на минулорічній конференції Лейбористської партії. Лейбористи виступають за більш чітку, систематичну програму допомоги Україні, вимагають доставити всю обіцяну зброю – чого чинна влада не зробила.

Лейбористська партія була створена профспілками, вона безпосередньо пов’язана з ними і фінансується ними. Щоб вплинути на український вектор політики партії та нового лейбористського уряду, українці у Великій Британії повинні залучатися до профспілок і ширшого робітничого руху.

У Великій Британії існує глибинне визнання важливості боротьби з фашизмом із огляду на досвід Другої світової війни. Британці також відзначають і плекають те, чого вони досягли під час післявоєнної відбудови за правління лейбористського уряду з 1945 року. В своєму спротиві російському фашизму українці можуть звертатися до спільності боротьби Британії в минулому та сьогоднішнього досвіду українців. Ми, ваші друзі в британському робітничому русі, визнаємо цю важливу боротьбу проти російського фашизму й уроки невдачі політики умиротворення в 1930-х роках.

Вам також потрібні профспілки.

Звичайно, профспілки — це не лише про підтримку України. Якщо ви працюєте у Великій Британії, вам також потрібен захист на роботі, поради та підтримка. Попередня доповідь TUC — «Рух на Захід: Скрутні реалії праці українців у Сполученому Королівстві» — показує, чому українці мають сьогодні вступати до профспілок.

Будь ласка, приходьте і допоможіть нам на конгресі TUC. Приєднуйтесь до нас у Ліверпулі у вівторок, коли Конгрес голосуватиме щодо України.

Конгрес TUC проходить в арені та конференц-центрі Ліверпуля, також відомому просто як ACC, за адресою Kings Dock, Liverpool Waterfront, Liverpool, Merseyside, L3 4FP.

О 08:30 ранку біля конференц-центру ACC ми роздаватимемо делегатам листівки.

З 12.45 до 14.30 – мітинг біля ACC з прапорами та транспарантами на підтримку України. Запрошуємо долучатися до нас профспілкові делегації та керівників.

О 18:00 – мітинг Кампанії солідарності з Україною (деталі додаються)

Майбутня пропозиція Отримано від: ASLEF, GMB, Пропозиція 71, 72 та поправка

Конгрес однозначно засуджує незаконне, агресивне вторгнення Росії в Україну.

Конгрес відзначає наступне:

1. Систематичні репресії проти вільних профспілок за часів Путіна і Лукашенка, а також їх придушення на окупованих територіях України з 2014 року.

2. Звернення українських профспілок про моральну та матеріальну допомогу, в тому числі засоби самооборони України.

3. Те, що під час війни найбільше страждає робітничий клас, і що робітничий рух повинен робити все можливе для запобігання конфлікту, однак це не завжди можливо.

4. БКТ пишається історією солідарності з жертвами фашистської, імперіалістичної агресії, включаючи підтримку Іспанської Республіки, в тому числі наданням їй зброї. Як профспілкові діячі ми за своєю суттю є антиімперіалістичними, і наша робота полягає в тому, щоб боротися з імперіалізмом і тиранією за кожної нагоди. Ми усвідомлюємо, що перемога Путіна в Україні стала б успіхом реакційної авторитарної політики в усьому світі.

5. Жахлива людська та екологічна ціна конфлікту в Україні. Мільйони людей були змушені покинути свої домівки і втекти, а багато інших втратили життя.

6. Російська програма етнічних чисток.

7. Профспілки по всій Україні продемонстрували справжню солідарність і підтримку, пропонуючи притулок і їжу біженцям. ASLEF тісно співпрацює з українськими профспілками залізничників і бачить величезну роботу, яку вони проводять для підтримки працівників у часи цього конфлікту.

Конгрес підтверджує:

a) Свою підтримку вимог громадянських і трудових прав у Росії та Білорусі та негайного звільнення ув’язнених профспілкових активістів.

б) Своє переконання, що не може бути справедливого і тривалого миру, поки російська держава продовжує заперечувати суверенітет України.

c) Солідарність з українським народом, в тому числі з біженцями, яким уряд Великої Британії затримує надання притулку або відмовляє в ньому.

d) Що в центрі відбудови України повинні бути трудові та профспілкові цінності.

Конгрес підтримує:

i. Негайне виведення російських військ з усіх українських територій, окупованих з 2014 року.

ii. Заклики українських профспілок до Великої Британії надати фінансову та практичну допомогу Україні.

III. Мирне завершення конфлікту, яке забезпечить територіальну цілісність України та підтримку і самовизначення українського народу.

iv. Повне відновлення трудових прав в Україні та соціально справедливі програми реконструкції та розвитку, які передбачають колективні переговори та відмову від дерегуляції та приватизації.

v. Конгрес схвалює роботу БКТ та сприяння членським організаціям у співпраці з основними українськими профспілковими центрами (ФПУ та КВПУ), а також визнає Кампанію солідарності з Україною.

У зв’язку з цим Конгрес доручає Генеральній раді:

1. Висловити солідарність усім українським профспілковим діячам, які щодня борються за права трудящих і проти імперіалізму.

2. Взаємодіяти з українськими профспілками як з профспілковими центрами, так і з широким колом членів профспілок та ідей.

3. Бути разом з українцями у Великій Британії та підтримувати їх усіма доступними засобами, доки вони не зможуть безпечно повернутися додому.

Запропоновано Резолюцію: GMB

Підтримано: ASLEF

Підтримано: NUM

Leave a comment